Bartnik Ignat i skarb puszczy to zdecydowanie komiks dla młodszych czytelników, ale i dorosły się przy nim nie zanudzi. Ciekawie pokazana historia puszczy białowieskiej, która pamięta nie tylko niedawną wycinkę,…
Symbolika jakie kryje japońskie ciasto bożonarodzeniowe
19 grudnia 2023W Japonii ciasta bożonarodzeniowe są bardzo popularnym przysmakiem w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasta te mają ciekawą historię i znaczenie wykraczające poza samo bycie smacznym. Coś jak nasze dwanaście potraw na wigilię.
Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną
Puszysty biały biszkopt może nie jest pierwszym deserem, który przychodzi na myśl w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale w Japonii właśnie ciasto truskawkowe króluje na stołach. Deser ten składa się z okrągłych warstw biszkoptu obłożonych bitą śmietaną, pomiędzy warstwami ułożonymi na wierzchu truskawkami.
Nieco historii
Boże Narodzenie po raz pierwszy pojawiło się w Japonii w ograniczonym zakresie w XVI wieku, kiedy przybyli chrześcijańscy misjonarze z Portugalii. Jednak święto to nie rozpowszechniło się aż do lat 70-tych XIX wieku. Wtedy to tokijskie sklepy, takie jak Maruzen (sieć księgarni), zaczęły tworzyć wystawy z dekoracjami bożonarodzeniowymi i sprzedawać importowane kartki z życzeniami. W 1910 roku Fujiya, cukiernia w stylu europejskim w portowym mieście Jokohama w Tokio, wprowadziła na rynek ciasto powszechnie uważane za pierwsze japońskie ciasto bożonarodzeniowe. Podstawą tortu był bogaty, nasączony likierem keks owocowy w europejskim stylu. Jednak piekarze uznali, że jego zwykły brązowy wygląd nie jest wystarczająco przyciągający wzrok, więc udekorowali go śnieżnobiałym lukrem królewskim i ozdobili choinkami.
Słodycze w Japonii: wagashi i jogashi
Przed wojną japońskie przysmaki dzieliły się na dwie duże kategorie. Wagashi (japońskie słodycze) były bardziej tradycyjną odmianą, przygotowywaną z pasty fasolowej i sproszkowanego ryżu i bardzo lekko słodzoną. Po drugiej stronie znajdowały się jogashi (zachodnie słodycze), takie jak czekoladki, przyrządzane z rzadkich składników, takich jak mleko i masło. Yogashi były oznaką bogactwa, statusu i nowoczesności, ale podczas wojny prawie nie można było ich znaleźć, tym bardziej, że i sam cukier racjonowano.
Ciasto = Oznaka bogactwa
Po zakończeniu II wojny światowej Stany Zjednoczone okupowały Japonię od 1945 do 1952 roku. Po latach haseł “luksus jest wrogiem”, Japonia została odbudowana przy pomocy Ameryki. Kapitalizm i bogactwo, kojarzone z Amerykanami, kusiło. Gdy japońska gospodarka zaczęła się ożywiać, spożycie cukru ponownie wzrosło. Lepszy przepływ towarów oraz upowszechnienie się lodówek i szklarni spowodowało zaś popyt na ciasta z bitą śmietaną i truskawkami. Boże Narodzenie było doskonałą okazją do świętowania dobrobytu gospodarczego i wyjątkowego połączenia kultury japońskiej i zachodniej. Wkrótce zaczęto je obchodzić na kilka głównych sposobów: dawanie dzieciom zabawek, zamawianie KFC na obiad i jedzenie świątecznych ciast.
Ukryta symbolika
Dziś ciasta bożonarodzeniowe są nadal pożądanymi prezentami wręczanymi co roku przyjaciołom, rodzinie i współpracownikom. Poza smakiem reprezentują błogosławieństwo, nadzieję i wspólnotę. Ich czysty biały lukier sygnalizuje czystość i nowy początek. Jasnoczerwone truskawki przynoszą szczęście i sukces. Okrągły kształt oznacza jedność i wspólną radość.
Ciasto bożonarodzeniowe w powiedzonkach
W Japonii tradycyjnie oczekiwano, że kobiety wyjdą za mąż w młodym wieku. Osoby niezamężne po 25-tym roku życia metaforycznie nazywano „(niesprzedanymi) ciastami bożonarodzeniowymi” (クリスマスケーキ) w odniesieniu do przedmiotów, które nadal nie zostały sprzedane po 25.12.
Fot. 1 Dominic Alves, fot. 2 Japanexperterna.se, fot. 3 Lisa Pinehill, CC BY-SA 2.0